‘Zenuwachtig zijn’, houdt het je tegen in je leven?

‘Zenuwachtig zijn’, houdt het ?je tegen in je leven?

Herken je dat gevoel? Je moet een sollicitatiegesprek doen, of een presentatie geven en je maag krimpt helemaal in elkaar. Het koud zweet breekt je uit, en in je hoofd voltooien zich allerlei doemscenario?s?

Je weet dat je alles kent en weet wat je wilt zeggen, en toch nemen de zenuwen de overhand. Je ziet jezelf stotteren, ik kon me voorstellen hoe ik me niet meer kon herinneren wat ik ging zeggen?.

Op een gegeven moment in mijn leven zorgde dat soort situaties ervoor dat ik daarbovenop nog eens het gevoel kreeg dat ik totaal geen controle meer had over mezelf en mijn emoties.

Hoe meer ik tegen mezelf zei: ik moet rustig worden, hoe erger dat gevoel begon te worden. Het liep gewoon van kwaad naar erger, met als geweldige afsluiten een complete black out tijdens een voorstelling. Boos zijn op mezelf was een logisch resultaat in mijn gedachtepatroon toen.

Hoe was het nu mogelijk dat ik door die oplaaiende zenuwachtigheid mezelf en mijn kennis zo kwijt geraakte? Wat was daar nu de oorzaak van?

Bij mij heeft het er jaren lang voor gezorgd dat ik niet meer voor groepen durfde te spreken.

Het heeft me wat tijd gekost, maar uiteindelijk heb ik er een oplossing op gevonden.

JA, JE MAG ZENUWACHTIG ZIJN!

coach antwerpen, zenuwachtig, assertiviteit, nee zeggen, gedachten ombuigen

Zenuwachtig? Kei goed bezig!

Zenuwen zijn enkel adrenaline die door je lichaam giert. Een geweldige bron van energie! Het is een prachtig fysiologisch proces dat ons lichaam ontwikkelt heeft.

Je kan er op 2 manieren mee omgaan: ofwel kies je voor een ?stop-systeem? ofwel ga je voor een ?go-systeem?.

Het stop-systeem kennen we allemaal als we beginnen haperen in onze zinnen, niet meer weten wat zeggen, maagpijn of hoofdpijn krijgen bij het idee van een stress situatie?.

Stel je eens voor dat je deze energie kan ombuigen? Dat je toelaat dat je zenuwachtig bent, maar het resultaat helemaal anders wordt? Dat je gelukkiger bent, vol enthousiasme zit en je prestaties omhoog gaan?

Hoe stap je dan in het go-systeem?

Zeg dit in je hoofd:

– ik heb er zin in, laat maar komen

– ik zit vol energie, die ga ik gebruiken

– ik ga ervoor!

Door deze energie (zenuwen) toe te laten en om te buigen en te GEBRUIKEN, ga je rust cre?eren in je hoofd. Je zal ondervinden dat de situatie geen struikelblok meer is, maar dat je met enthousiasme en je kennis plots beter zal presteren! Deze energie ombuigen in positieve energie is de oplossing om je zenuwachtigheid te kunnen ?gebruiken?.

Ik vind het zelf helemaal ok om zenuwachtig te zijn. Persoonlijk heb ik daar zelfs veel plezier in nu. Deze energie zorgt er telkens voor dat ik me vol enthousiasme en toewijding op mijn uitdaging kan gooien.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben gehad en dat jullie helemaal klaar zijn om onze zenuwachtigheid in te zetten om onze doelen te bereiken.

Warme groeten

Nathalie

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>