Perfectionist en gedreven, maar nooit goed genoeg

Ben jij ook zo’n perfectionist en gedreven, maar is het voor jou ook nooit goed genoeg?

Voor mezelf als persoon el als life coach weet ik dat het geen probleem is om nee te zeggen. De reden dat ik ja?blijf zeggen als perfectionist, is omdat ik het leven en mensen zo interessant vind. Ik hou gewoon van alles dat het leven op mijn pad brengt.

Het toeval wil dan natuurlijk, dat er op zulke momenten altijd iets onverwacht gebeurt…
Voor mezelf was vorige week zo’n moment. Ik zat in de drukte van het opstarten van een nieuw coaching concept, heel mijn agenda stond vol…. en toen kreeg ik een zwaar auto ongeval. Waardoor ik heel blij was dat ik nog levend uit mijn autowrak stapte, maar terwijl voelde ik toch meteen frustratie omdat heel mijn planning in duigen viel.

Life Coach Inspirator - Transformationele Coach - Mind and Yoga Coaching

Life Coach Inspirator – Transformationele Coach – Mind and Yoga Coaching

 

Dit was voor mij zo herkenbaar omdat?ik nog maar een paar geleden in een burnout was gevallen. Weg energie, weg zelfvertrouwen, mijn gedachten over mezelf en mijn omgeving werden enkel negatiever. Als life coach is dit wel een teken aan de wand!

Dit ongeval zorgde dat ik mezelf weeral tegenkwam. In het verleden had ik al ondervonden dat mijn fysieke en mentale grenzen zo rekbaar zijn, dat ik geregeld in het rood ga.

Nu heb ik als life coach geleerd om deze signalen tijdig juist te interpreteren. Hoewel mijn lichaam echt rust nodig heeft, blijven mijn gedachten en plannen me in tweestrijd houden of ik de nodige rust zou nemen of niet.

Ondertussen weet ik dat ik de fysieke signalen van mijn lichaam moet ‘voelen’ en deze volgen. Het resultaat: minder vermoeidheid, minder hoofdpijn en mijn weerstand is terug hersteld. Ditmaal ben ik echt niet in het rood gegaan! Wat een les geleerd, en hoe flink heb ik deze keer geluisterd 🙂

Dit voorval heeft me terug aan het denken gezet. Waarom blijf ik streven naar meer en beter, enthousiaster en meer gedreven. Mijn lat leg ik telkens hoger en hoger, waardoor ik telkens terug tegen mijn grens aanloop. Wat zorgt nu dat ik, en zoveel mensen rond mij er niet in slagen om constant goed voor mezelf te zorgen?

Wat maakt mij zo perfectionistisch?

Wat zorgt ervoor dat ik steeds ja?blijf zeggen?
Perfectionisten en positieve mensen herkennen waarschijnlijk de redenen waarom we dit blijven doen, dat ja?zeggen.

Ik hou me altijd aan mijn woord, ik heb een vreselijk groot verantwoordelijkheidsbesef

  • ik leg voor mezelf de lat graag hoog zodat ik het gevoel heb dat ik gepresteerd heb
  • ik hou van alles dat nieuw is en mijn aandacht trekt, ook mensen
  • Ik hou ervan om mensen te helpen?en ik haal hier energie uit
  • ik hou me altijd aan mijn woord, ik heb een vreselijk groot verantwoordelijkheidsbesef

Groeien is voor mij de belangrijkste drijfveer in het leven. Ambitieus en perfectionistisch, maar het is nooit goed genoeg. Het mag/moet altijd net iets meer zijn.

De ene opleiding nog niet afgerond, of er zijn er al andere ingepland. En ik kan zo blijven opnoemen..

Wat is dan het volgende?

life-coach-life-coaching-beauty-in-talents

 

Talloze boeken heb ik de afgelopen jaren gekocht. Allen vertellen ze ons dat we kunnen worden wat we maar willen, als we het maar hard genoeg willen! Jammer genoeg helpen deze boeken ons helemaal niet.

Het enige resultaat is dat we met het idee zitten dat we toch ‘niet goed genoeg’ zijn. Dit zie je ook continu verschijnen in de media (als mensen willen werken, dan kunnen ze werken ed.), maar ook familie in vrienden versterken enkel dit idee.
Ze zorgen dat we eigenlijk nooit tevreden kunnen zijn met de situatie zoals ze zich nu stelt.

Zelf kan je aan je?perfectionisme iets doen!!

In plaats van perfectionistisch te zijn, en met een honger te lopen naar meer is er maar 1 oplossing:

ZELFZORG

Zelfzorg staat er eigenlijk voor dat je jezelf kan accepteren zoals je nu bent.
Wanneer heb je jezelf nog eens bekeken en tegen jezelf gezegd: ik ben goed zoals ik ben en ik heb alles wat ik wil.
Probeer het maar eens en bekijk maar eens wat het met je doet!

De zelfhulpboeken in de winkels die vertellen dat we alles kunnen worden wat we maar willen, helpen ons niet. Integendeel, ze versterken ons idee van ?niet goed genoeg? te zijn.
Maar ook de media en onze vrienden drijven ons om nooit tevreden te zijn met de huidige situatie.

Zeg maar eens tegen jezelf: ik ben genoeg en ik heb genoeg.
En kijk eens hoe dat voelt.

Voor mezelf in de yoga en mindfulness wilt dit zeggen dat ik er gewoon even ga ‘zijn’ in plaats van iets te ‘doen’. Even tijd nemen om te lummelen, niksen, vervelen en genieten van wat er op dit moment aanwezig is.

Wat doe jij voor jezelf en wat kan jou helpen om genoeg te zijn en te hebben?

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>